PAINTBALL (FESTÉK FEGYVER HARC)

Mint majdnem minden őrület, ez is Amerikából származik. Nem csak a tengerentúlon, de szerte Európában játsszák, egyre többen és ezáltal egyre nagyobb sikere is van. Őrült tehénpásztorok jöttek rá, hogy az állatok megjelölésére használt festéklövedékekkel ( melynek átmérője 11 mm, töltete étel festék és a burkolata pedig zselatin melyek teljesen környezet barát alapanyagokból készülnek) egymásra is lehet lövöldözni. A fegyverek(markerek) hajtóanyaga CO2 vagy nagy nyomású Oxigén. Mindez, olyan 20 évvel ezelőtt történt. Az első markerek megjelenésével egy időben, természetesen kijöttek a legfontosabb védőfelszerelések is.

A játék első és legfontosabb kelléke, a védőmaszk. A marker, csak ezután következhet. SOHA NE JÁTSSZ MASZK NÉLKÜL! A védőfelszerelés hiánya, balesetet okozhat. Ha betartjuk a legfontosabb szabályokat, nem történhet semmi baj. Baleseti szempontokat figyelembe véve és ismerve a statisztikákat, a paintball a sportok között, a golf mögött helyezkedik el egy ilyen rangsorban! Gondoltad volna, hogy golfozni veszélyesebb?

Nos, térjünk vissza a játékhoz. A kezdetekben, az úgynevezett klasszikus paintball, azaz mint harci-játék hódította meg a világot. Terepruhás fiúk és lányok kúsztak-másztak a bokros, erdős terepeken és pumpás markereikkel vadásztak egymásra. Igazi, komoly játékszabályok, csak később kezdtek kialakulni. Maga a játék azonban, iszonyatos gyorsasággal terjedt. Megjelentek az első kimondottan a játékhoz kialakított, vagy átalakított állandó pályák, ahová már bárki elmehetett kipróbálni. Itt már játékmesterek irányították a játékot és figyeltek annak tisztaságára.

A paintball szabályainak alapja, ma is a BECSÜLET!

Általában 10-20 fős csapatok játszanak egymás ellen, az adott területen, de rendeznek úgynevezett SCENARIO-kat, vagyis egész napos óriáscsatákat is, ahol a rekord létszám, (természetesen az USA-ban volt) 2250 játékos.

Illetve vannak az Airball versenyek melynek során általában 3 és 7 fő közötti csapatok küzdenek egymással egy kis focipálya nagyságú területen felfújható fedezékek között. Innen az elnevezés a fedezékek anyaga megegyezik az ugráló várakéval így a verseny során minimálisra csökkentik a sérülés kockázatát. A játékidő kb. 5 perc de ez versenye válogatja. A verseny során általában a cél a zászlószerzés. Erről bővebben olvashattok az alábbi szabályzatban.

PAINTBALL JÁTÉKSZABÁLYOK , JÁTÉKFORMÁK ÉS ALAPVETŐ TANÁCSOK bővebb leírása letölthető itt.