Paintball

PAINTBALL (FESTÉK FEGYVER HARC)

Mint majdnem minden őrület, ez is Amerikából származik. Nemcsak a tengerentúlon, de szerte Európában játszák egyre többen és ezáltal egyre nagyobb sikere is van. Őrült tehénpásztorok jöttek rá, hogy az állatok megjelölésére használt festéklövedékekkel (amelynek átmérője 11 mm, töltete étel festék és a burkolata pedig zselatin amelyek teljesen környezetbarát alapanyagokból készülnek) egymásra is lehet lövöldözni. A fegyverek (markerek) hajtóanyaga CO2 vagy nagy nyomású oxigén. Mindez olyan 30 évvel ezelőtt történt. Az első markerek megjelenésével egyidőben, természetesen kijöttek a legfontosabb védőfelszerelések is.

A játék első és legfontosabb kelléke, a védőmaszk. A marker csak ezután következhet. SOHA NE JÁTSSZ MASZK NÉLKÜL! A védőfelszerelés hiánya, balesetet okozhat. Ha betartjuk a legfontosabb szabályokat, nem történhet semmi baj. A sportok között a paintball a golf mögött helyezkedik el a baleseti szempontok szerinti rangsorban! Gondoltad volna, hogy golfozni veszélyesebb?

Nos, térjünk vissza a játékhoz! A kezdetekben, az úgynevezett klasszikus paintball, azaz mint harci-játék hódította meg a világot. Terepruhás fiúk és lányok kúsztak-másztak a bokros, erdős terepeken és pumpás markereikkel vadásztak egymásra. Igazi, komoly játékszabályok, csak később kezdtek kialakulni. Maga a játék azonban, viharos gyorsasággal terjedt. Megjelentek az első, kimondottan a játékhoz kialakított, vagy átalakított állandó pályák, ahová már bárki elmehetett kipróbálni ezt a sportot. Itt már játékmesterek irányították a játékot és figyeltek annak tisztaságára.

A paintball szabályainak alapja ma is a BECSÜLET!

Általában 10-20 fős csapatok játszanak egymás ellen, az adott területen, de rendeznek úgynevezett SCENARIO-kat, vagyis egész napos óriáscsatákat is, ahol a rekord létszám, (természetesen az USA-ban volt) 2250 játékos.

Illetve vannak az Airball versenyek amelynek során általában 3 és 7 fő közötti csapatok küzdenek egymással egy kis focipálya nagyságú területen felfújható fedezékek között. Innen az elnevezés, a fedezékek anyaga megegyezik az ugrálóvárakéval így a verseny során minimálisra csökkentik a sérülés kockázatát. A játékidő kb. 5 perc de ez versenye válogatja. A verseny során általában a cél a zászlószerzés. Erről bővebben olvashattok az alábbi szabályzatban.

PAINTBALL JÁTÉKSZABÁLYOK, JÁTÉKFORMÁK ÉS ALAPVETŐ TANÁCSOK bővebb leírása letölthető